HABER MERKEZİ- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Lübnan’da hükümetin kurulmamasına ilişkin, Lübnan’daki “siyasi güçleri”, “ihanetle” suçladı. Geçtiğimiz günlerde gazetemizle bir röportaj gerçekleştiren araştırmacı yazar Faik Bulut, Lübnan’da oluşturulacak olan yeni hükümetin Fransa’nın güdümünde olduğunu belirterek Lübnan siyasilerinin kendi fikirlerinin alınmamasından rahatsız olduğunu belirtmişti.
Macron, Lübnan’da hükümeti kurmakla görevlendiren Mustafa Edib’in görevini dün iade etmesinin ardından Elysee Sarayı’nda basın toplantısı düzenledi.
Lübnan’ın başkenti Beyrut’a 1 Eylül’de gerçekleştirdiği ziyaret sırasında kendisine verilen 15 gün içinde hükümeti kurma taahhüdünün yerine getirilmediğini ifade eden Macron, “Lübnanlı siyasi güçler, açık şekilde taahhüdü yerine getirmek istemedi, bu taahhüde ihanet etmeye karar verdiler. Onlar ülkenin genelinin çıkarlarını değil, kendi çıkarlarını önemsedi ve ülkeyi yabancı güçlere teslim ettiler. Bir ay kaybedildi” diye konuştu.
Macron, Lübnanlı siyasilerin bu “ihanetin” sorumluluklarını üstlenmesi gerektiğini söyledi.
Macron ayrıca Lübnan’a ilişkin ekim sonu Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası ortaklarla uluslararası konferansın düzenleneceğini ve yardımların doğrudan halka ulaşması gerektiğini belirtti.
Macron, 20 gün içinde de Beyrut’taki patlamaya ilişkin bir toplantının gerçekleştirileceğini söyledi.
‘HİZBULLAH SAYGIN BİR PARTİ OLAMAZ’
“Hizbullah aynı anda İsrail’e karşı savaşan bir ordu, Suriye’deki sivilleri hedef alan bir milis ve Lübnan’da saygın bir parti olamaz” ifadelerini kullanan Macron, Lübnanlı siyasilerin hükümeti kurma konusunda “son şansı” olduğunu ve 1 Eylül’de oluşturulan yol haritasının geçerliliğini koruduğunu ifade etti.
Macron, Lübnan’a yaptırım uygulanmasının faydalı olmayacağını, hükümetin kurulması için en etkili yöntemin siyasilere baskı kurmak olduğunu savundu.
Bu süreçte İran’ın oynadığı rol hakkında bilgi sahibi olmadığını dile getiren Macron, İran ile ABD arasındaki anlaşmazlıkları da çözemediğini söyledi.
Macron, Lübnan’da hükümeti kurma sürecine ilişkin, “Hizbullah’ı ilk kez siyasi güç olarak angaje ettim. Siyasi bir çıkış olmadığına ilişkin bir umudun olmadığını söylemek istemiyorum” dedi.