Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluğuna dair yeni bir ihlal kararı verdi. AİHM, bugün verdiği kararda, yaklaşık sekiz buçuk yıldır hapishanede olan Demirtaş’ın 2019’daki yeniden tutuklanmasının hukukî değil, siyasî saiklerle yapıldığına hükmetti. Mahkeme, Demirtaş’ın tutukluluğunun kamuoyunu susturma ve demokratik tartışmayı engelleme amacı taşıdığını tespit ederek Türkiye’nin 5 temel hakkı ihlal ettiğine karar verdi.
Karara göre Türkiye, Demirtaş’ın “kişi özgürlüğü ve güvenliği” hakkını ihlal etti; tutukluluğun devamı için yeterli gerekçeler sunulmadı, “etkili başvuru” hakkı ortadan kaldırıldı, “hakların kötüye kullanılamaması” ihlal edildi.
Mahkeme, “Yeniden tutuklamanın asıl amacı, ifade özgürlüğünü ve siyasal faaliyeti bastırmaktı; hukukî değil siyasî nedenlere dayanıyordu” değerlendirmesinde bulundu.
Kararın ardından Demirtaş’ın avukatları yazılı açıklama yayımladı.
Açıklamada, AİHM’in bu kararının Kobanê dosyasında verilen mahkûmiyet kararlarının dayandığı delilleri geçersiz kıldığı vurgulandı. Avukatlar, AİHM’in tutuklama için “makul suç şüphesi” dahi bulunmadığını belirttiğini, bu delillerle müvekkillerinin tutsak edildiğini ifade etti.
Avukatlar, AİHM kararlarının bağlayıcılığına işaret ederek müvekkillerin tahliye edilmesi ve beraat kararı verilmesinin yasal bir zorunluluk olduğunu vurguladı.
Demirtaş’ın avukatları Benan Molu, Mahsuni Karaman ve Ramazan Demir’in açıklamasında şunlar kaydedildi:
“Kararın en önemli tarafı, Sayın Demirtaş ve arkadaşlarına Kobani dosyasında verilen mahkûmiyet kararının dayandığı delilleri boşa çıkarması olmuştur. Zira AİHM’in tutuklama için makul suç şüphesi bulmadığı delillerle müvekkillerimiz mahkûm edilmiştir. Geç de olsa, bu ve önceki AİHM kararları uyarınca müvekkillerimizin tahliye edilmesi ve kanun yolları aşamasında müvekkillerimizin beraatine karar verilmesi umudumuzu koruyoruz. Bu kararlara uymanın temenni, dilek veya takdiri değil, zorunlu olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.”
(HABER MERKEZİ)