Dersim Tertelesi’nde katledilenler sessiz yürüyüşle anıldı. Dersim Seyit Rıza Meydanı’nda yapılan açıklamada, mezar yerlerinin açıklanması istenerek yüzleşme çağrısı yapıldı.
Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Dersim Tertelesi’nin 88’inci yıldönümü dolayısıyla Dersim Merkez’de bulunan Sanat Sokağı’nda Seyit Rıza Meydanı’na yapılan yürüyüşle anıldı. Yürüyüşe Partizan, Munzur Çevre Derneği (MÇD), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dersim, Xarpet, Bingöl İl Örgütü, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Dersim İl Örgütü, çok sayıda kurum ve kuruluş ile çok sayıda kişi katıldı. Yürüyüşte Pir Seyit Rıza’nın posterleri ve siyah bir pankart taşındı.
“TARİHLE YÜZLEŞİN”
Seyit Rıza Meydanı’nda yapılan saygı duruşu ardından Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Başkanı Alirıza Bilir, soykırım kararının 88’inci yıl dönümünde yaşamını yitirenleri andıklarını belirtti. Türkiye’de birçok katliamın yapıldığını ifade eden Bilir, “Dersim’de 10 binlerce insanımız katledilmiş, yerleşim birimlerimiz yakılmış, başta kız çocukları olmak üzere akıbetleri bir daha öğrenilemeyen binlerce götürülmüş binlerce insanımız yurtlarından koparılarak dilini dahi bilmedikleri uzak diyarlara sürülmüştür. Dersim raporlarını ön görüldüğü üzere fizikî kıyımın ardından, kültürel asimilasyon süreci etkili biçimde devreye konulmuştur. Dersim’in birçok yerinde yolumuzun rehberliğini yürütmekte olan ocak evlatları katledilerek ve ocaklar sistemi vurularak halkımız hem toplumsal çözülüşe hem de inançsal kimliğinden koparılma sürecine konulmuştur.” dedi.
Dersim’de yaşatılan vahşeti lanetlediklerini dile getiren Bilir, “Bu toprakların kadim halklarından biriyiz. Saygı ve kabul görmek istiyoruz. Ve dünyadaki benzer örnekleri üzerinden tarihle yüzleşme çağrısında bulunuyoruz.” diye belirtti.
Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, bugün yaşanan sorunların temelinin katliamlarla yüzleşmemekten geçtiğini belirtti. Tarihle yüzleşilmesi gerektiğinin önemine dikkat çeken Erçe, “Bugün demokrasiden yoksun oluşumuzun, adaletten yoksul oluşumuzun en temel nedeni tarih ile yüzleşememektendir. Dolayısıyla Osmanlı’nın borçlarını dahi miras olarak alan yeni Cumhuriyet, Osmanlı’nın tekçi ve imhacı zihniyetini anlayışını da alarak gelmiştir. Dolayısıyla sadece Cumhuriyet tarihi değil, onun öncesindeki bir bütün tarihiyle yüzleşmek durumundayız. Bu yüzleşmeyi gerçekleştiremezsek, bugün arzu ettiğimiz adalete demokrasiye ve barışa ulaşabilme şansımız yoktur.” ifadelerini kullandı.
(HABER MERKEZİ)