Antep’te bulunan Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) sefalet ücreti dayatmasına karşı yüzde 40 zam talebiyle iş bırakan Durkar Halı işçilerinin direnişi sona erdi.
Direnişin sona erdiğine dair yapılan açıklamada, hiçbir işçinin işten atılmayacağı, dışarıda geçen günlerin yevmiyesinin kesilmeyeceği belirtildi. Ayrıca Durkar Halı patronunun ücret “iyileştirmesi” yapacağı da açıklandı.
DURKAR PATRONU DAHA ÖNCE DE SÖZ VERMİŞTİ
Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) bulunan beyaz yaka ile birlikte 620 işçinin çalıştığı Durkar Halı’da işçiler 3 Mart’ta iş bıraktı. Durkar Halı işçileri daha önce de düşük ücret zammına itiraz etmişti. Durkar Halı patronu, yüzde 40 zam yapacağını söylemesine rağmen işçilerin ücretleri yüzde 30 zamla yattığı anlaşıldı. İşçiler, verilen sözlerin tutulması üzerine “yüzde 40 net zam”, “ikramiye”, “devamsızlık primi” talepleriyle yaklaşık 500 işçi iş bıraktı. İşçiler direnişe geçmesinin ardından BİRTEK-SEN ve TEKSİF sendikası işçilerle direniş alanında birlikte mücadeleyi sürdürdü. Sendika temsilcileri, işçilerle talepleri hakkında sıkça görüşmeler gerçekleştirdi. Direniş sona erene kadar sendika temsilcileri alandan ayrılmadı.
PATRON VE JANDARMA BASKISI
İşçilerin iş bırakmasının ardından jandarma fabrika çevresinde nöbet tutmaya başladı. İşçilerin direnişini bölmeye çalışan jandarma sürekli işçileri görüşmeye çağırdı. Jandarma-patron baskısıyla işçilerin direnişi kırılmaya çalışıldı. Ancak işçilerin kararlı duruşu sayesinde direniş kırılmadı.
KOD-46 TEHDİTİ
Durkar Halı patronu dün fabrikaya noter getirerek işçileri “Kod-46”dan tutanak altına alacağına dair tehditte bulundu. İşçiler, tüm tehditlere rağmen direnişini sürdürmekte kararlı durdu. Taleplerinden vazgeçmeyen işçiler, direnişini sürdürdü.
Bugün, patronun işçilerin taleplerini “iyileştireceğine” dair verdiği söz ile birlikte direniş sona erdi.
“ANTEP’DE İŞÇİLER İŞÇİ SINIFINA ÖNEMLİ DENEYİMLER KAZANDIRIYOR”
Direniş döneminde işçilerle bir arada olan TEKSİF Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Veysel Arslan şöyle değerlendirdi: “Dönem dönem Antep Başpınar organizede gerçekleşen ücret tabanlı iş bırakmalar ve fiili grevler Antep özelinde işçi sınıfına önemli deneyimler birikimler kazandırıyor. Buradaki fabrikaların hepsi ücret zamlarına istedikleri oranda kazanmasa da kısmi bir iyileştirme elde ettiler, hatta birçok sarı sendikanın sözleşmelerindeki zamlar kadar aldılar. İşçilerin ücrete yönelik kazanımlarından daha önemli kazanımları var: O da ezilmişliğe, kölelik ücretinde çalışmaya ve yoksulluk içinde yaşama dair asıl çözüm yolunun nereden geçtiğine dair edindikleri deneyimdir. Sihirli değneğin üretimden gelen güç ve birlik olarak kullanıp meşru mücadele ile öz kimliği anlamada hızlı adımlar atmak olduğunu kavradılar. Ve bunları yaşayarak öğreniyorlar. Durkar Halı direnişi nezdinde de ücretler kazanımı zayıf kalsa da tüm bölümlerin aynı anda iş bırakması Başpınar’da bir ilk sayılır. Bu ilkler çoğaldıkça hem Başpınar işçisi hem de tüm işçi sınıfı kazanmaya devam edecek.”
(ANTEP)