Zeytinliklerin madencilik faaliyetine açılmaması için TBMM önünde iki haftadır eylem yapan köylüler, açlık grevlerinin üçüncü gününde.
Türkiye’nin farklı kentlerinden gelerek Ankara’da toplanan grubun TBMM yakınlarındaki Cemal Süreya Parkı’ndaki eylemi devam ediyor.
Açlık grevinin üçüncü gününde olan köylüler, Meclis önünde yağışlı havaya rağmen bir arada. Eylemde sık sık ‘Havama, suyuma, toprağıma dokunma’, ‘Maden yasası geri çekilsin’, ve ‘Yağmur çamur demeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz’ sloganları atılıyor.
Türkiye’nin 30 ilinden gelen köylülerin oluşturduğu ‘Toprağımızı Vermiyoruz Platformu” üyeleri, TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren zeytinlikler ve meraları madenlere açacak öngören yasa teklifine karşı TBMM Dikmen kapısı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya CHP, DEM Parti ve TİP milletvekilleri destek verdi.
“BİZ BU ÜLKENİN YURTTAŞLARI DEĞİL MİYİZ?”
Akbelen’den gelen Esra Işık, özetle şunları kaydetti:
“17 gün oldu. Ağlamak istemiyoruz. Ağlamayacağız, dik duracağız. Bize yapılan bütün baskılara rağmen, bu yasayı istemiyoruz dememize rağmen gözümüzün içine baka baka tek tek maddeleri geçirenlere sesleniyoruz: Biz bu ülkenin yurttaşları değil miyiz? Yurttaşlıktan kovdunuz da bizim haberimiz mi yok? Çıkın karşımıza söyleyin artık biz kimiz? Bu ülkeyi ayakta tutan köylüleri değil miyiz? Ne yaptı bu köylüler de topraklarından koparmayı reva gördümüz? Madenlere tıkıp köleleştirmeyi reva gördünüz…. Köylünün toprağını gasbet, işçinin hakkını gasbet; şirketlerin cebi dolsun herşey bundan ibaret. Yasalar bundan ibaret.
“MECLİS’İN KAPISINDAN GİTMİYORUZ”
Duyun sesimizi artık. Bu ülkenin köylüleri konuşuyor. Bu ülkenin köylüleri 17 gündür sokakta yatıyor. Bu ülkenin geleceğini satmayın demek için, geçmişimize de geleceğimize de dokunmayın demek için. Biz, ailem benin ailem 3 gündür ağzımıza lokma koymadık, bugün burada, Meclis’in kapısından gitmiyoruz. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a sesleniyoruz, buraya oturacağız sizi bekleyeceğiz. Bizi insan yerine koyuyorsanız, bizi bu ülkenin bir yurttaşı olarak görüyorsanız gidelim dinleyelim diyorsanız kardeşleriniz, teyzeleriniz burada oturacaklar. 3 gündür ağzına tek bir lokma koymayan insanlarımızla oturacağız. Meclis’in kapısından gitmiyoruz. Meclis’in kapısında bundan sonra oturuyoruz.”
Açıklamalarının ardınan oturma eylemi yapan köylüler, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüşmeden gitmeyeceklerini söyledi.
11 MADDE KABUL EDİLDİ
TBMM Genel Kurulu’nda zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını da içeren torba kanun teklifinin ilk 11 maddesi kabul edildi. AKP’nin verdiği önergeyle teklifin 11’inci maddesinde yapılan değişiklikle zeytinliği taşınacak olan köylülere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca uygun görülen ya da maden sahalarının bulunduğu il sınırlarındaki KİT’lere ait taşınmazlarda yer alan zeytinlikler, değerinin yüzde biri üzerinden 20 yıl süreyle kiralanabilecek.