HABER MERKEZİ- Marmara Denizi’nde yüzeyden temizlenen deniz salyası yani müsilaj, 20-30 metre derinlikte varlığını sürdürüyor. Kuzey Ege’ye akıntıyla yayılan müsilaj deniz çayırlarının ölümüne yol açtı. Uzmanlar Marmara Denizi için son baharda bir plankton patlamasıyla müsilajın çoğalabileceği uyarısında bulunurken, müsilajın Kuzey Ege’de ise deniz çayırı ölümlerine yol açtığını belirtiyor.
MÜSİLAJ DERİNDEKİ VARLIĞI SÜRÜYOR
Marmara Denizi’nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının gerçekleştirdiği çalışma sonucunda müsilaj yüzeyden temizlendi. Ancak denizin 20-30 metre derinliklerinde müsilaj halen varlığını sürdürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 14 Temmuz’da yaptığı açıklamada müsilajla ilgili “İlk 20 metrede artık müsilaja rastlanmıyor. Sonraki 10 metrede müsilaja rastlanıyor” demişti. Kurum’un “Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla denize girebilir, güven içerisinde balık yiyebilir” açıklaması müsilaj sorununun ortadan kalktığı izlenimini verdi ve sorunun gündemden düşmesine neden oldu. Ancak su altı görüntülerinde 20-30 metre derinlikte müsilajın halen denizi tehdit ettiği ve yoğunluğunu sürdürdüğü görülüyor. Görüntülere, büyük parçalar halinde bulunan müsilajın görüş mesafesini de azalttığı yansıdı.
KUZEY EGE’DE DENİZ ÇAYIRLARI ÖLDÜ
Akdeniz’in en önemli canlısı deniz çayırları. Oksijen kaynağı olan bu canlılar, sudaki katı maddeleri çekerek suyu berraklaştırıyor, kıyı erozyonunu engelliyor, yavru balıklar ve makro organizmalara da sığınak görevi görüyor. Kuzey Ege’de çekilen görüntülerde müsilaj nedeniyle ölen deniz çayırları görülüyor. Denizin 5-10 metre arasındaki derinliklerinde ölü deniz çayırlarının üzerindeki müsilaj dikkat çekiyor. Deniz tabanında etkili olan müsilaj, çayırların üzerini kaplayarak fotosentez yapmasını engelliyor ve böylece ölümüne neden oluyor.
AYNI NOKTADA 3 YIL ARAYLA ÇEKİLEN FOTOĞRAF
Kuzey Ege’de aynı noktada çekilen 2 fotoğraf ise tehlikeyi gözler önüne seriyor. 2018 yılında çekilen fotoğraftaki “acetabularia” isimli makro alg olan deniz canlısının renkleri ve suyun berraklığı göz dolduruyor. Aynı noktada 2021 yılında çekilen diğer fotoğrafta ise acetabularianın öldüğü ve suyun müsilaj nedeniyle bulanıklaştığı görülüyor.