HABER MERKEZİ- Cumartesi günü “antifaşist sardalyalar”* olarak bilinen sardalya hareketi on binlerce kişi aşırı sağ politikalara karşı toplandı.
Organizatörlere göre amaç meydanı mümkün olduğunca doldurabilmekti ve amaca ulaşıldı. Etkinliğe facebooktan yüz binlerce kişi dahil oldu. Polis kaynaklarına göre 35 bin kişi Roma’nın en büyük meydanlarından olan Saint-Jean de Latran bazilikasını doldurdu. Bir eylemci etkinliği şöyle aktarıyor: “Mükemmel bir inisiyatif. Eylem, benim de paylaştığım şu değerlerden bahsediyor: anti-faşizm, ırkçılık karşıtlığı, azınlıklara saygı…”.
60 yaşındaki başka bir eylemci ise “Buradayım çünkü onları dinlemek ve verdikleri mesajı anlamak istiyorum” diyerek eyleme katılma sebebini açıklıyor: “En çok hoşuma giden şey eylemcilerin çoğunlukla genç olması ve gelecek gençliğindir. Gençler çevreye dair, diğer ülkelerden gelen insanlarla yanı toprağı paylaşarak, büyük yenilikler getireceklerdir. Bu hareket sadece sol’la değil fakat herkesle diyalog kurmaya çalışan bir hareket”.
Sardalya hareketi yaklaşık bir ay önce Bologna’da, devletin eski iki numarası ve aşırı sağ “Kuzey Ligi”nin başkanı olan Matteo Salvini’nin ayrımcı ve nefreti körükleyen söylemlerini teşhir etmek için toplanan 15 bin kişinin yaptığı eylem sırasında kuruldu.
Milano, Floransa, Napoli ve Palermo gibi şehirlerde yapılan onlarca eylemde sık sık Bella Ciao marşı söylendi ve eylemlere toplamda 300 bin kişi katıldı.
Bir emekli eyleme gelme nedenini şöyle açıklıyor: “Bu sardalyalar kesinlikle sol cephedeler. Herkes hakaret etmek ve nefreti körüklemek zorunda değil. Buraya olan bitene tanıklık etmek için geldim. Yoksa İtalyan olduğumdan utanabilirdim. Eylemciler çok keskin politik söylemlerde bulunmuyorlar ve bu da insanları bölmemek adına iyi bir şey”.
“SARDALYALAR ASLINDA YOK”
Hareketin kurucularından Mattia Santori, eylemi ve hareketin genel niteliğini şöyle açıklıyor: “Biz sardalyaların bütün kötülüklerle baş edebileceği inancını ortaya çıkarabilecek bir riske girdik. Halbuki sardalyalar yok. Biz, düşüncelerimizle birlikte kamusal alanı dolduran ve popülizm düşmanına karşı insanlarız”.
*(sardalya hareketi 2019’da, 2020 bölgesel seçimleri kapsamında aşırı sağ partilere ve onların popülist politikalarına karşı kurulmuş ve “bir kutudaki sardalyalar gibi sıkı olmak” İtalyan özdeyişinden hareketle kendine sardalya hareketi ismini vermiştir. Ayrıca alanları mümkün olduğunca doldurmak üzerinden de kutudaki sardalyalara atıf yapılmaktadır)
Kaynak: https://www.lepoint.fr/monde/italie-les-sardines-anti-fascistes-se-comptent-a-rome-et-reflechissent-a-leur-devenir-14-12-2019-2353119_24.php